Wanneer je in opleiding bent tot cognitief gedragstherapeut of cognitief gedragstherapeutisch werker bij de VGCt dien je supervisie en leertherapie te volgen. Als je gaat starten met een supervisie- of leertherapietraject wordt in eerste instantie vastgesteld wat je doelen zijn en hoeveel sessies er zullen plaatsvinden.
De kosten voor supervisie en individuele leertherapie bedragen €110,- per sessie van 45 minuten. Het is mogelijk om dubbele sessies of sessies via beeldbellen te plannen. Heb je vragen of wil je je aanmelden voor supervisie of leertherapie, dan kun je een e-mail sturen naar jennekewiersma@protonmail.com.
De leertherapie wordt ook aangeboden in groepsverband:
Vierdaagse Groepsleertherapie (25uur) (kosten 1350,-)
Leer de impact van je gedrag kennen en vergroten via een effectieve interactionele leertherapie in een groep en verhoog je persoonlijke effectiviteit als behandelaar. Interventies uit de Cognitive Behavioral Analysis System of Psychotherapy (CBASP) worden ingezet in combinatie met experiëntiële technieken uit de psychodramatherapie. CBASP is een behandelmethode die van origine is ontwikkeld voor mensen met langdurig depressieve klachten (McCullough e.a. 2000). De CBASP methodiek is ook geschikt als leertherapie, aangezien gedrag centraal staat binnen CBASP en je via gestructureerde technieken bewust wordt gemaakt met welk gedrag je je comfortabel voelt en met welk gedrag juist niet.
Met behulp van de Situatie-Analyse, een centrale interventie binnen CBASP, krijg je op een heldere manier inzicht in je gedrag- en reactiepatronen. Via rollenspel en psychodrama oefen je gelijk met alternatieve gedragsmogelijkheden en word je aangemoedigd om datgene wat je bezig houdt concreet en voelbaar te maken. De combinatie van analyseren en uitproberen maakt leertherapie in CBASP juist zo effectief en… ook erg leuk! Je ontdekt nieuwe kanten van jezelf.
Hierdoor ontstaat bewustwording en emotioneel inzicht en ben je meer in control wanneer je dat nodig hebt. De situaties die je inbrengt kunnen werkgerelateerd zijn maar mogen ook uit je dagelijkse leven komen.
Voorafgaand aan de groepstherapie vindt er een individuele sessie plaats waarin we samen je leergeschiedenis in kaart brengen via de life-chart methode. Dit kan via beeldbellen.
De groepstherapie wordt gegeven door Bas Berkers (psychodramatherapeut) en Jenneke Wiersma (GZ psycholoog en supervisor VGCt).
Meld je aan voor de groep of mail voor vragen: jennekewiersma@protonmail.com.
Lees hieronder de reviews van collega’s die deelgenomen hebben aan de groep.
“Ik heb geleerd dat de transparantie van de therapeut voor meer veiligheid zorgt. Dit ga ik meenemen als therapeut. Als persoon heb ik geleerd dat door je kwetsbaar op te stellen, word je juist gewaardeerd, niet afgewezen. De geloofwaardigheid dat ik anderen tekort doe als ik meer ruimte inneem voor mezelf is in twijfel gebracht. Hier ben ik echt blij mee. Dit zal niet meteen leiden tot verandering in mijn gedrag maar het inzicht doet mij al goed.”
“Een belangrijk leerpunt voor mij was stilstaan bij mijn eigen gedrag en tevens ervaren hoe dit is voor de ander vanuit de positie van de ander. Daarbij heb ik ook veel geleerd van de anderen in de groep tijdens hun leermomenten.”
“Ik heb de kans gekregen mijn eigen leertherapie vorm te geven en aandacht te besteden aan wat ik denk wat voor mij op dat moment het belangrijkste was, en dit binnen een veilige setting met aandacht voor mijn inbreng en de ruimte om daarmee te oefenen.”
“Betrokken en oprechte houding van de therapeuten en hun goede samenwerking. Ze zijn goed op elkaar afgestemd. Goed team!”
“Ik vond de samenwerking tussen jullie, Jenneke en Bas erg prettig. Verder in het verlengde daarvan de afwisseling tussen denken en doen waarbij ik, eenieder, werd uitgedaagd om actief deel te nemen, dus durven om te gaan doen en wat te gaan zeggen, en waarbij echt aandacht was voor ieders eigen leerdoelen.”
Opleidingseisen
Om als cognitief gedragstherapeut bij de VGCt geregistreerd te worden, dien je het volgende te hebben afgerond:
- Een geaccrediteerde basiscursus cognitieve gedragstherapie van 100 contacturen
- Maximaal vier geaccrediteerde vervolgcursussen, van samen 100 contacturen
- 75 tot 100 supervisiesessies
- 25 tot 50 sessies leertherapie
- Verschillende ‘praktijktoetsen’
- Een N=1 verslag
Om de registratie tot cognitief gedragstherapeut bij de VGCt aan te kunnen vragen, moet je binnen 8 jaar na afronding van de basiscursus alle opleidingsonderdelen hebben voltooid.
Om als cognitief gedragstherapeutisch werker bij de VGCt geregistreerd te worden, dien je het volgende te hebben afgerond:
- Een geaccrediteerde basiscursus cognitief gedragstherapeutisch werker van 48 contacturen
- Minimaal 40 supervisiesessies
- Twee goedgekeurde evaluatieverslagen over de supervisie
Om de registratie tot cognitief gedragstherapeutisch werker bij de VGCt aan te kunnen vragen, moet je binnen 3 jaar na afronding van de basiscursus alle opleidingsonderdelen hebben voltooid. Na de registratie tot cognitief gedragstherapeutisch werker zal je supervisie moeten blijven volgen om je registratie te behouden.
De precieze (her)registratie-eisen kun je vinden op de website van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie .